historie

Vanuit Brabant kwam Van Dongen senior in 1956 naar Nunspeet. De gemeente telde weliswaar al dertien broodwinkels, maar de voormalige bakkersknecht wilde een eigen zaak opzetten. Aan de Stationslaan op nummer 31 opende hij een bakkerij met winkeltje. Samen met zijn vrouw werkte hij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

In de oven met stenen vloer kon hij bijna honderd broden tegelijkertijd bakken. De broodblikken haalde hij met een schieter, een lange stok met aan het uiteinde een blad, uit de oven die op kolen werd gestookt. De gloeiend hete broden haalde Van Dongen gewoon met zijn blote handen. uit de blikken. Door de week bakte hij voornamelijk grijsbrood, een paar witte en bruine broden, soms wat kadetjes en ook destijds al z’n eigen roggebrood, ontbijtkoek en beschuitbollen. Gebak bestond vrijwel niet, wel gevulde koeken, uddelermeertjes en vele soorten koekjes. Voor de zaterdagse verkoop werden ook melkbroden, krentenbroden, puntjes en krentenbollen gemaakt. Zijn echtgenote stond in het winkeltje en als senior klaar was met bakken dan ging hij dagelijks venten in de hem toegewezen wijk.
Later kwamen ook zijn zonen werken in het bedrijf. Ze hadden allemaal een bakkersopleiding gevolgd en geleerd steeds nieuwe producten te maken. Met deze constante vernieuwing en uitbreiding van het assortiment slaagde Van Dongen er in zich te onderscheiden van de concurrentie. Gestimuleerd door hun vader ontwikkelden de zonen een sterke drang om van traditionele producten een geheel eigen Van Dongen variant te maken. Het saucijzenbroodje en de tompouce zijn hier goede voorbeelden van.
De onderneming groeide, voornamelijk door de inspanningen en visie van Andre en John van Dongen kreeg Nunspeet er begin jaren zeventig een tweede winkel bij en ontstond er tien jaar later de winkel aan de Vuldersbrink in Harderwijk. Opnieuw een decennium later openden de winkels in Ermelo en Putten. Aan Andre en John heeft van Dongen ook de huidige unieke combinatie van brood, banket, chocolaterie én catering te danken.
De brood- en banketbakkerij staan achter de winkel aan de Stationslaan in Nunspeet en de chocolaterie en koude keuken voor de catering zitten in Harderwijk. Inmiddels heeft Van Dongen 8 winkels en meer dan zeventig medewerkers.

terug